Z histórie súťaže Bocuse d’Or

Foto: Bocuse.fr

Bocuse d’Or je najslávnejšia súťaž kuchárskeho umenia na svete. Táto veľkolepá kuchárska a mediálna show sa počas viac ako 30-tich rokov svojej existencie rozrástla na všetky kontinenty sveta  a je považovaná za „gastronomického Oscara“. Je to kuchárska  s zároveň aj mediálna show veľkolepých rozmerov.

V januári 1987  ju založil Paul Bocuse a vytvoril tak revolučnú gastronomickú súťaž  Bocuse d’Or.

Inšpiráciu čerpal  z veľkých športových udalostí. Predstavoval si skutočnú show zameranú na varenie a kuchárov. Cieľom bolo dať dohromady 24 najsľubnejších mladých kuchárov. a presvedčiť ich,  aby počas päť a pol hodiny pripravovali pokrmy pred živým publikom priaznivcov a pozornými očami hodnotiacej poroty. Víťazov vyberie porota zložená z najslávnejších kuchárov na svete.

Bocuse d’Or, predstavil v Európe a potom aj vo svete ako druh súťaže, kde súťažiaci  pripravujú svoju prácu za daný čas pred najväčšou svetovou porotou kuchárov. V centre pozornosti „živej“ súťaže je samozrejme ochutnávka. Dnes sa súťažnej série Bocuse d’Or zúčastňuje viac ako 50 krajín. V tejto súťaži sa už preslávilo mnoho talentovaných kuchárov.

Bocuse d’Or nie je len súťaž vo varení, je to veľmi propagovaná  a médiami sledovaná súťaž.  Medializácia súťaže je tiež neporovnateľne vyššia ako v minulosti. Akredituje sa na ňu stále vyšší počet novinárov

Je to postupová súťaž.

Na začiatku sú národné kolá súťaže, ktoré sa konajú v jednotlivých krajinách. Ďalšou úrovňou je  Európskeho výberového podujatie. Súťažiacich vyberá kontinentálny organizačný výbor (C.O.C ).

Najlepší team z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších z celého sveta. Svetové kolo sa každý druhý rok koná vo francúzskom Lyone.

Táto súťaž pomáha odhaliť najväčšie talenty kulinárskeho umenia z celého sveta.

Súťaž Bocuse d’Or je symbol, ktorý,  má  síce svoj pôvod vo Francúzsku, ale je aj  cestou  k nášmu národnému gastronomickému vzostupu. Dôležitý bod, ktorému svet venuje pozornosť.  Nastal čas, aby sme  sa do tohto diania zapojili aj my na Slovensku..

 

Kto bol zakladateľ súťaže – Paul Bocuse, jeho životná cesta v bodoch

Paul Bocuse, medzinárodne uznávaný šéfkuchár, sa narodil 11. februára 1926 vo francúzskom Collonges.

1941 – Stážista s Claude Maretom v reštaurácii „la Soierie“ v Lyone

1944 – klasifikovaný ako vojak 1. DFL – BM 24. vyznamenaný medailou Croix de Guerre

1945 – stážista v reštaurácii „Mere Brazier“ – reštaurácia / Col de la Luere /, potom 8 rokov vo Fernand Point vo Viedni

1958 – 1. michelinská hviezda – prvá michelinská hviezda

1961 – MOF Francúzsko najlepší majster – cena

1962 – 2. michelinská hviezda – druhá michelinská hviezda

1965 – 3. hviezda Michelin – tretia hviezda Michelin

1975 – 25. február: Čestný rád

1982 – Otvorenie „Pavillon de France“ v Centre Epcot / Orlando – USA / s Rogerom Vergém a Gastonom Lenôtrom

1987 – dôstojník rádu cti – cti

1989 – Šéfkuchár storočia od Gault & Millau Inštitút Paul Bocuse – prezident / Ecully / Prezident MOF – Sekcia stravovania a kuchyne

1993 – Ordre national du Mérite – cena

2002 – Otvorenie Brasserie Argençon v Gerlande – Lyone

2003 – Otvorenie Brasserie L’Ouest – Lyon

2004 – Vzniká Nadácia Paula Bocuse

2007 – 1. januára Otvára Brasserie Paul Bocuse v Národnom centre umenia v Tokiu

2008 – Otvorenie Ouest Express v Lyone

Paul Bocuse zomrel v januári 2018 vo veku 91 rokov.

 

Knihy

La Cuisine du Gibier – La Cuisine du Marché – Bocuse dans votre cuisine (nové vydanie, marec 2007) – Bon Appétit – Bocuse a la Carte – Cuisine de France -Cuisine des Région de France – La Bonne Chere od vydavateľstva Flammarion, preložené do 9 jazykov, v predaji v 14 krajinách. Le Feu sacré – vydal Glénat