Tlačová správa
Banská Bystrica, 29. októbra 2025
Slovensko spoznalo svojho reprezentanta pre európske kolo Bocuse d’Or 2026 v Marseille – Patrika Pokrývku
V utorok 29. októbra 2025 sa v priestoroch R2N Business Center v Banskej Bystrici uskutočnilo národné kolo prestížnej kuchárskej súťaže Bocuse d’Or National Selection Slovakia 2025.
Podujatie zorganizoval Bocuse d’Or Team Slovakia pri Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov (SZKC).
Víťaž národného kola – Patrik Pokrývka bude reprezentovať Slovensko na európskom kole Bocuse d’Or 2026 a získa tak šancu postúpiť na svetové finále v Lyone.
Súťaž organizoval Klub Bocuse d’Or Slovensko pri Slovenskom zväze kuchárov a cukrárov:
- Predsedom klubu a manažérom Bocuse d’Or tímu je Jozef Baránek
- Podpredsedom klubu a zároveň prezidentom Bocuse d’Or Slovensko je Peter Duranský
- Organizačný tím doplnil Vojto Artz, viceprezident Bocuse d’Or Slovensko a prezident SZKC, ktorý bol zároveň riaditeľom národného kola
- Hlavným manažérom národného kola bol Lukáš Guzman
O súťaži Bocuse d’Or
Bocuse d’Or je považovaný za najprestížnejšiu gastronomickú súťaž na svete, často označovanú ako „kuchársky Oscar“.
Na Slovensku sa koná od roku 2017 a umožňuje talentovaným kuchárom predstaviť sa na európskej a následne svetovej scéne.
Súťaž nesie odkaz legendárneho francúzskeho šéfkuchára Paula Bocusea.
Traja finalisti – tri výrazné osobnosti slovenskej gastronómie
O postup do európskeho kola súťažili traja talentovaní slovenskí šéfkuchári:
Andrej Róth
Patrí medzi výrazné talenty mladej generácie šéfkuchárov. Pôsobí v národnom tíme kuchárov Slovenska a od 25 rokov zbiera skúsenosti v prémiových reštauráciách a hoteloch v Banskej Bystrici a okolí.
Je mentorom a poradcom cateringovej spoločnosti z Poník a má na konte viaceré úspechy:
– dvojnásobný víťaz „Súboja šéfkuchárov“ (2019, 2023)
– víťaz súťaže Majster kuchár SR 2018/2019
– strieborná medaila na Global Chef Challenge v Rimini s postupom na svetové finále.
Dnes pôsobí ako šéfkuchár Hotela Residence Donovaly, kde spája profesionalitu, kreativitu a vášeň pre gastronómiu.
Patrik Pokrývka
Bývalý hokejista, ktorý našiel svoju vášeň v kuchyni. Základy získal pod vedením renomovaných slovenských šéfkuchárov, no najviac ho formovala škandinávska gastronómia.
Šesť rokov pôsobil v prestížnych reštauráciách ako Maaemo v Osle či Noma v Kodani.
Dnes vedie kuchyňu Hotela Lomnica vo Vysokých Tatrách, kde spája disciplínu zo športu s kreativitou na tanieri.
Stanislav Opold
Do sveta gastronómie vstúpil pred viac ako desiatimi rokmi v anglickom Manchestri, kde ho formovali skvelí šéfkuchári rôznych kuchýň. Po návrate na Slovensko pôsobil v reštaurácii Semillon pod vedením Romana Borovského.
Dnes je šéfkuchárom nitrianskeho Bistra VINK, ktoré od svojho otvorenia získava čoraz viac priaznivcov pre poctivú gastronómiu a moderný kulinársky prístup.
Súťažné zadania a priebeh
Každý tím mal na prípravu dvoch jedál 5 hodín 35 minút – taniera (14 porcií) a misky (14 porcií).
Hlavnými surovinami pre zadanie TANIER chrbtová časť daniela s kosťou a stehno a pre zadanie MISA jeseter.
Súťažiaci museli preukázať nielen technickú presnosť a chuťovú vyváženosť, ale aj vysokú úroveň prezentácie a organizácie práce v tíme.
Téma tanier – JESETER



Téma misa – DANIEL






Výsledky Národného kola 2025

Víťaz súťaže Bocuse d’Or National Selection Slovakia 2025 – Tím Patrika Pokrývku

Víťazom sa stal Patrik Pokrývka, ktorý zaujal porotu svojím škandinávskym rukopisom, dôrazom na sezónnosť a čistotu chutí.
Jeho precíznosť a pokoj počas celej súťaže odrážali roky skúseností z reštaurácií ako Noma či Maaemo.
Tím si odniesol titul víťaza Bocuse d’Or Slovakia 2025 a právo reprezentovať Slovensko na európskom kole v roku 2026.
Tím si odniesol titul víťaza Bocuse d’Or Slovakia 2025 a právo reprezentovať Slovensko na európskom kole v roku 2026.
Druhé miesto – Tím Andreja Rótha

Tretie miesto – Tím Stanislava Opolda

Cenu za najlepšiu misu získal tím Patrika Pokrývku

Cenu pre najlepšieho asistenta získala Viktória Orolínová z tímu Patrika Pokrývku

Cenu VIP poroty získal tím Stanislava Opolda

Odborná medzinárodná porota
Výkony troch finalistov hodnotila medzinárodná porota Bocuse d’Or Slovensko 2025 na čele s osobnosťami európskej gastronómie:
Jimmi Eriksson (Švédsko) – rešpektovaný šéfkuchár v oblasti severskej gastronómie, známy precíznou technikou a čistotou chutí. Ako kapitán švédskeho národného tímu kuchárov priviedol svoju krajinu k viacerým úspechom na medzinárodnej scéne a patrí medzi najvýraznejšie postavy Bocuse d’Or Nordic.
Marek Fichtner (Česko) – skúsený šéfkuchár s bohatou medzinárodnou kariérou v renomovaných reštauráciách. V Česku pôsobí ako prezident Bocuse d’Or Akadémie Českej republiky, mentor mladých talentov a známy televíznym divákom aj ako porotca programu MasterChef Česko.
Peter Duranský (Slovensko) – prvý slovenský šéfkuchár, ktorý získal michelinskú hviezdu (reštaurácia Das Loft vo Viedni). Od roku 2023 pôsobí ako prezident Bocuse d’Or Slovakia, kde sa aktívne venuje rozvoju slovenskej gastronómie a podpore novej generácie šéfkuchárov.
Táto výnimočná zostava porotcov garantovala vysokú odbornosť, férovosť hodnotenia a medzinárodný štandard súťaže.
Partneri a podpora
Generálnym partnerom národného kola Bocuse d’Or National Selection Slovakia 2025 je spoločnosť Bidfood Slovakia s.r.o. — líder v distribúcii mrazených, chladených a čerstvých potravín pre gastro-profesionálov na slovenskom trhu. Spoločnosť je súčasťou medzinárodnej skupiny Bidcorp.
Bidfood Slovakia podporuje túto súťaž, pretože jej poslaním je prinášať do profesionálnej gastronómie nielen kvalitné suroviny a logistickú podporu, ale aj inšpiráciu a rozvoj talentov — presne to, čím je Bocuse d’Or: platformou pre kreatívnych šéfkuchárov, inováciu a medzinárodné gastronomické štandardy.
Podujatie sa konalo s podporou Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.
Partneri súťaže: AZ Gastro, Fagor Professional, Senator Banquet.
Mediálni partneri: Gault & Millau Slovakia, Hotelier, Falstaff Slovensko a časopis Gastro.
Bocuse d’Or TEAM Slovakia
Súťaž Bocuse d’Or National Selection Slovakia 2025 ukázala, že slovenská gastronómia má obrovský potenciál a rastúcu generáciu talentovaných šéfkuchárov pripravených reprezentovať krajinu medzi európskou elitou.






























