Národné kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže po druhý krát na Slovensku
Bocuse d’Or, je najslávnejšia súťaž kuchárskeho umenia na svete, ktorá sa rozrástla v priebehu svojej viac ako 30 ročnej existencie na všetky kontinenty a je považovaná za gastronomického Oscara. Je to kuchárska a zároveň aj mediálna show veľkolepých rozmerov.
Dnes sa súťažnej série Bocuse d’Or vo svete zúčastňuje viac ako 50 krajín. Medializácia súťaže je tiež neporovnateľne vyššia ako v minulosti. Stále vyšší počet novinárov sa akredituje .
Názor organizátorov súťaže možno len zdieľať a podporiť.: „kto zmešká, bude zaostávať“.
Prinášame veľmi dobrú správu.
Je pre nás veľkým potešením, že sa taká významná a prestížna súťaž po 11 rokoch opäť vracia na Slovensko.
Pre Slovensko je veľkou príležitosťou a perspektívnym zámerom pre zvýšenie imidžu , ktorý je nástrojom gastronomickej obnovy.
Už druhý krát budeme mať možnosť prezentovať kuchárske umenie slovenských kuchárov na vysokej medzinárodnej úrovni.
Pre Slovenský zväz kuchárov a cukrárov je veľkou cťou a zároveň veľkou výzvou organizovať takúto exkluzívnu sťaž . Generálnym partnerom súťaže je spoločnosť METRO Cash & Carry SR.
Slovenské národné a kvalifikačné kolo sa uskutoční v Bratislave, 24. novembra 2021 v Refinery Galery
Súťažné tímy zložené z kuchára a jeho asistenta – pomocníka, za daný čas pred očami odbornej verejnosti a najmä odbornej porôt, zložených z renomovaných kuchárov budú päť a pol hodiny bojovať o čo najlepšie umiestnenie. V centre pozornosti súťaže „na živo“ je samozrejme degustácia súťažných jedál.
Najlepší tím z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta.
Tím reprezentuje svoju krajinu, nie reštauráciu, či hotel. Čiže ide do medzinárodného gastronomického ringu bojovať sám za seba a za jedno znajprestížnejších ocenení, ktoré môže kuchár získať.
Podmienky, na základe ktorých budú kuchári do súťaže nominovaní:
- hotelový alebo reštauračný profesionálny kuchár so štátnou príslušnosťou SR
- súťažný tím sa skladá z kandidáta (šéfkuchára) a commis (asistenta šéfkuchára)
- kandidát by mal dosiahnuť vek minimálne 23 rokov do 24 novembra 2021
- commis nesmie byť starší ako 22 rokov ku koncu roka 2022.
- potrebná je znalosť anglického jazyka. (komunikácia s hodnotiacou komisiou , prezentácia..)
Víťazný tím národného kola postupuje na európske kolo súťaže Bocuse d’Or Európa 2022 ktoré sa bude konať na výstave Sirha v Budapešti v marci 2022 (pokiaľ to opatrenia súvisiace pandémiou COVID 19 dovolia). O podrobnostiach budeme včas informovať.
Súťažná téma na národné kolo ( súťaží sa v oboch zadaniach) :
- Ryba
- Teľacie mäso
Dĺžka trvania súťažného kola: 5,35 hod. + set up
Realizačný tím

Vojto Artz
prezident SZKC

Jaroslav Žídek
prezident súťaže
Zuzana Mózesová – členka tímu
Zuzana Dúžeková – členka tímu