Národné kolo

Národné kolo najprestížnejšej kuchárskej súťaže po druhý krát na Slovensku

Bocuse d’Or, je najslávnejšia súťaž kuchárskeho umenia na svete, ktorá  sa rozrástla v priebehu  svojej viac ako 30 ročnej existencie na všetky kontinenty a je považovaná za  gastronomického Oscara. Je to kuchárska a zároveň aj mediálna show veľkolepých rozmerov.

Dnes sa súťažnej série Bocuse d’Or vo svete zúčastňuje viac ako 50 krajín. Medializácia súťaže je tiež neporovnateľne vyššia ako v minulosti. Stále vyšší počet novinárov sa akredituje .

Názor organizátorov súťaže možno len zdieľať a podporiť.: „kto zmešká, bude zaostávať“.

Prinášame veľmi dobrú správu.

Je pre nás veľkým potešením, že sa taká významná a prestížna súťaž po 11 rokoch opäť vracia na Slovensko.

Pre Slovensko je veľkou príležitosťou a perspektívnym zámerom pre zvýšenie imidžu , ktorý je nástrojom  gastronomickej obnovy.

Už druhý krát budeme mať možnosť prezentovať kuchárske umenie slovenských kuchárov na vysokej medzinárodnej úrovni.

Pre Slovenský zväz kuchárov a cukrárov je veľkou cťou a zároveň veľkou výzvou organizovať takúto exkluzívnu sťaž . Generálnym partnerom súťaže je spoločnosť METRO Cash & Carry SR.

 

Slovenské národné a kvalifikačné kolo sa uskutoční v Bratislave, 24. novembra 2021 v Refinery Galery

Súťažné tímy zložené z kuchára a jeho  asistenta – pomocníka, za daný čas pred očami odbornej verejnosti a najmä odbornej porôt, zložených  z renomovaných kuchárov budú päť a pol hodiny bojovať o čo najlepšie umiestnenie. V centre pozornosti súťaže „na živo“ je samozrejme degustácia súťažných jedál.

Najlepší tím z národného kola postupuje do európskeho kola súťaže. Z európskeho finále potom postúpi 12 krajín do svetového kola súťaže, kam sa každý druhý rok prebojuje 24 najlepších tímov z celého sveta.

Tím reprezentuje svoju krajinu, nie reštauráciu, či hotel. Čiže ide do medzinárodného gastronomického ringu bojovať sám za seba a za jedno znajprestížnejších ocenení, ktoré môže kuchár získať.

 

Podmienky, na základe ktorých budú kuchári do súťaže nominovaní:

  • hotelový alebo reštauračný profesionálny kuchár so štátnou  príslušnosťou SR
  • súťažný tím sa skladá z kandidáta (šéfkuchára) a commis (asistenta šéfkuchára)
  • kandidát by mal dosiahnuť vek minimálne  23 rokov  do 24 novembra 2021
  • commis nesmie byť starší ako 22 rokov  ku koncu roka 2022.
  • potrebná je znalosť anglického jazyka. (komunikácia s hodnotiacou komisiou , prezentácia..)

Víťazný tím národného kola postupuje na európske kolo súťaže  Bocuse d’Or Európa 2022  ktoré sa bude konať na výstave Sirha v Budapešti v marci 2022 (pokiaľ to opatrenia súvisiace  pandémiou COVID 19 dovolia). O podrobnostiach budeme včas informovať.

Súťažná téma na národné kolo ( súťaží sa v oboch zadaniach) :

  1. Ryba
  2. Teľacie mäso

 

Dĺžka trvania súťažného kola: 5,35 hod. + set up

 

Realizačný tím

Bocuse d’Or  Slovakia 2021 bude pracovať v zložení:

Vojto Artz

prezident SZKC

Jaroslav Žídek

prezident súťaže

Zuzana Mózesová – členka tímu

Zuzana Dúžeková – členka tímu

Generálny partner súťaže
Organizátor súťaže
Partneri súťaže